maandag 4 mei 2009

De Alomgeprezen Chocoladetaart














Dit, beste mensen, is een god-de-lij-ke chocoladetaart, maar niet aan te raden voor calorieëntellertjes...

De bodem is een heerlijk smeuïge brownie met walnoten, en daarbovenop komt een dikke laag in-de-mond-smeltende chocolademousse.


Minpuntje : niet geschikt voor strikte vegetariërs wegens gelatine :-(

Tip: zonder taartring lukt dit kunstwerk je niet, zo'n taart kun je moeilijk ondersteboven keren om te ontvormen hé, een hoge springvorm kan misschien nog net, maar ik heb in ieder geval gewacht om me aan dit meesterwerk te wagen tot ik me een taartring had aangeschaft.


Maak hem wel lang genoeg van tevoren, want hij moet een paar uur kunnen opstijven in de frigo.

Maar soit, ik hou jullie niet langer in spanning... Ziehier, dames en heren ...(tromgeroffel) .... het recept!

Voor de brownie: 3 eieren

210 gr suiker 200 gr boter

125 gr fondant chocolade 100 gr gezeefde bloem 135 gr gehakte walnoten


Voor de chocomousse: 6 eieren

enkele lepels suiker

6 blaadjes gelatine 250 gr fondant chocola

3 doosjes room (dus 6 dl)


Voor de afwerking: chocoladeschilfers, -bonen, ...


Eerst maak je de brownie, de noten zeker niet weglaten want juist dit maakt hem zo lekker!


Je klopt de eiers op met de suiker zodat je een lichtgeel, dik mengsel krijgt. Smelt de chocolade samen met de boter tot een mooie, gelijke massa. Meng de geklopte eieren langzaam met de chocolade en daarna met de bloem en de noten. Ik bak de brownie altijd al direct in de taartring, op een stuk bakpapier op de bakplaat. Er loopt dan wel wat deeg uit, maar dat kun je er achteraf mooi afsnijden. Je bakt hem dus een kwartiertje in een voorverwarmde oven van 200 graden. Je laat de brownie uiteraard in de taartring zitten, want de chocomousse komt er nog bovenop.

Dan maak je de chocomousse: je splitst de eieren en klopt de eiwitten stijf met een paar lepels suiker erbij. Als ze mooi stijf zijn, klop je de dooiers er ook bij tot je een luchtig geheel hebt.


De gelatine week je eventjes in koud water, knijp je daarna met je handen uit, en dan doe je hem in een glazen kommetje om enkele seconden in de microgolf te leggen, zodat hij kan smelten. Blijf bij je microgolf, want die gelatine is echt in no time gesmolten! Smelt nu je chocolade en spatel de lichtgele eiermassa er luchtig door, best met een klopper. Dus geen minutenlang blijven roeren! Roer nu ook je gelatine door de chocomousse. We zijn nog niet klaar: de room moet er nog in. Dus: klop alle room dik, maar niet stijf, dus op tijd stoppen met kloppen! (wat een dichtkunst)


Die roer je ook door de chocomousse. Nú ben je klaar :-). Het is te zeggen: nu giet je de chocomousse bovenop de brownie in de taartring en die steek je een aantal uren in de frigo. De vorige keer had ik hem maar een viertal uur in de frigo gestoken en 'k vond hem nog wat slappekes, dus zorg zeker dat je hem lang genoeg laat zitten, of ga voor de diepvries als het wat sneller moet gaan. Als afwerking leg ik op ieder stuk taart een chocoladeboon en in het midden wat chocoladeschilfers en ik bestuif hem ook met een fijn laagje cacaopoeder.


Je bent er wel eventjes aan bezig, maar eenmaal je hem geproefd hebt, komt hij gegarandeerd nog op tafel! Smakelijk!

3 opmerkingen:

  1. euhm, voor de chocomousse staat er bij de ingrediënten geen hoeveelheid eieren maar er worden er wel blijkbaar gebruikt in het recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. bedankt voor de opmerking,
    bij deze is de fout rechtgezet,
    er moeten 6 eieren in de chocomousse.

    BeantwoordenVerwijderen