woensdag 2 december 2009

Lepelhapjes voor dummies


Zelfs al heb je twee linkerhanden,
zelfs al staan je amuse-bouchelepels enkel ter decoratie in je kast,
dit is eindelijk eens een lepelhapje dat óók jij kunt maken!
Bovendien op en top veggie, maar ik doe er een vlees-suggestietje bovenop!
Heb je geen amuse-bouchelepels? Mini-aperitiefbordjes of -glaasjes
of kleine dreupelglaasjes doen het ook prima met een vorkje erbij.

Ingrediënten voor zo'n 12 lepels

1 rijpe peer
1 potje smeerbare of 1 rolletje vaste Chavroux
enkele blaadjes verse munt (in elke supermarkt te koop)
1 handjevol pijnboompitten
ongeveer 5 el olijfolie
ongeveer 3 el lichte of donkere balsamico-azijn (in elke supermarkt te koop)

Vind je de smaak van pijnboompitten ook zo heerlijk? Dan kun je voor dit receptje alvast beginnen met het roosteren van de pijnboompitten, dan smaken ze extra door. Dit doe je door je pijnboompitten eventjes te bakken op een middelmatig vuurtje in een antikleefpan zonder vetstof. Als ze bruin beginnen te kleuren en je hele keuken heerlijk naar pitjes ruikt, neem je de pan van het vuur. Hou je de smaak van de pijnboompitten liever gewoon neutraal? Dan gebruik je ze gewoon zo, rechtstreeks uit het pakske.

Je maakt de lepels best niet veel langer dan een halfuurtje op voorhand, vlak voor je volk arriveert, kwestie dat de peer nog wat appetijtelijk is.
Je begint met de peer: die snijd je in kleine dobbelsteentjes, van zo'n 0,5 op 0,5 cm. Je kiest zelf of je de peer schilt of niet. Besprenkel de peer liever niet met citroensap tegen het verkleuren, want de smaak van citroen past niet in dit hapje. Kies er dan liever voor om de peer luchtdicht verpakt in je frigo te bewaren, als dat nodig zou zijn. Verspreid deze blokjes over de lepels.
Neem nu het potje/rolletje Chavroux. Als je voor smeerbare Chavroux gaat, mag je er wat guller mee zijn, want die smaakt milder dan de vaste versie. Je neemt telkens een flinke mespunt Chavroux en verspreidt een 5-tal kloddertjes over elke lepel. Voor vaste Chavroux: een 3-tal mooi afgesneden stukjes.
Vervolgens verdeel je de (al dan niet geroosterde) pijnboompitjes over de lepels. Voor controlefreaks: dat mogen een 7-tal pijnboompitjes per lepel zijn.
De muntblaadjes snij of scheur je in kleine stukjes, die je telkens bovenop elke lepel legt.

Dit is op zich al een lekker lepelhapje, maar de vloeistoffen maken het lekkerder, specialer en verfijnder. Verdeel voorzichtjes en egaal een theelepel olijfolie over elk lepelhapje. Als smakelijke afsluiter druppel je ten slotte ook nog een 3-tal druppels balsamico-azijn over elk hapje. Dit is een heerlijk zoete azijn, die je ook voor desserts kunt gebruiken. Geen balsamico-azijn in huis en toevallig wel frambozenazijn? Dan mag je het ook daarmee proberen voor een even lekker en extra fruitig hapje.
De liefhebbers mogen ook even hun pepermolen over elke lepel laten passeren voor wat extra pit en smaak.
Snel klaar, origineel en écht lekker!
Succes ermee!


Voor de carnivoren:
begin met je lepel te bekleden met fijngesneden stukjes rauwe ham of parmaham,
en volg vanaf dan al de andere stappen hierboven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten