woensdag 9 december 2009

Luchtige en toch calorie-arme chocomousse


Mmm...een heerlijke chocomousse, dat gaat er altijd wel in, vind je ook niet?
Maar de lekkerste, luchtigste mousses zijn meestal zo heerlijk luchtig dankzij de opgeklopte (vette) room, en dus niet zo lief voor de lijn.

Als je een fornuis (of microgolf) en een mixer met kloppers hebt,
kun je aan de slag voor een calorie-armere variant.

Voor 4 porties:

100 gr pure chocolade
65 gr poedersuiker
4 eiwitten

Breek de chocolade in stukjes en smelt ze. Dit doe je best au bain marie, maar ik doe het altijd op de ontdooistand van de microgolf (vaak omroeren!), en dat lukt ook prima.
Dit doe je best eerst, omdat de gesmolten chocolade dan opnieuw wat kan afkoelen terwijl je de eiwitten opklopt. Roer tussendoor nu en dan wel eens in de vloeibare chocolade, en laat ze nu ook geen kwartier staan, want dan zal ze al opnieuw aan het stollen zijn.

Klop de eiwitten op met de kloppers van de mixer, in een schone en droge kom. Blijf kloppen tot het eiwit echt stijf is (liefhebbers kunnen de kom eens ondersteboven boven hun hoofd houden).
Als het eiwit stijf is, doe je de poedersuiker erbij en klop je opnieuw een minuutje met de mixer.
En nu is het dus de bedoeling dat je het eiwit mengt met de chocolade, en dáár zit het hem. Als je dit mis aanpakt, heb je lopende chocomousse, als je het goed doet, heb je stevige en luchtige chocomousse. Je doet de eiwitten bij de chocolade (niet andersom) en in tegenstelling tot wat alle andere recepten zeggen, spatel ik de eiwitten niet door de chocolade met een lepel, maar zet ik gewoon nog een 10-tal seconden mijn mixer in dit mengsel, tot alles mooi egaal gemengd is, en niet langer.
Vervolgens giet je de chocomousse in potjes of kommetjes die je onmiddellijk in de frigo zet. Reken toch maar op een 4-tal uren opstijftijd in de koelkast, dus maak ze lang genoeg vooraf! Maar zoals je merkt is de bereidingstijd zelf echt niet lang, in een halfuurtje heb je verse chocomousse gemaakt (excl. afwas).
Versier ze ten slotte nog met wat chocoladeschaafsel en klaar!

Geen liefhebber van pure chocolade? Dan vervang je ze gewoon door melkchocolade,
maar dan zou 50 gr. poedersuiker moeten volstaan (zelf nog niet geprobeerd).
Succes ermee!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten