donderdag 17 juni 2010

Chocolate cheesecake

Dit recept is oorspronkelijk van Nigella Lawson, maar ik heb er enkele aanpassingen aan gedaan die voor een ietwat lijnvriendelijker resultaat zorgden. Deze hoeveelheden zijn voor een taartvorm met een diameter van ongeveer 23 cm en je haalt er makkelijk 10 mooie porties uit. Je hoeft geen grote stukken af te snijden want deze taart is redelijk zwaar! De smaak is een perfecte combinatie van de frisse plattekaas en de zoete chocolade. Enjoy!

Ingrediƫnten

175 gram speculoosjes
1 el puur cacaopoeder
80 gram boter
300 gr Philadelphia natuur of een variant (light mag)
200 gr plattekaas (mager is goed genoeg)
150 gr fijne kristalsuiker
1 el puddingpoeder (Imperial)
3 eieren
150 gr zure room (sour cream, dikke room)
1 tl puur cacaopoeder, opgelost in 1 el warm water
175 gram pure chocolade.

Vet de springvorm of bakvorm in en maak eerst de bodem: verkruimel de speculoosjes in de blender of door ze in een zakje kapot te kloppen met de deegroller of een fles. Smelt de boter en voeg er de koekjeskruimels en eetlepel cacaopoeder aan toe. Doe dit mengsel in de bakvorm en verspreid het egaal over de bodem. Zet de vorm in de koelkast of 10 min. in de vriezer.

Intussen maak je de vulling van de taart met de kloppers van de mixer of gewoon met een klopper. Smelt eerst de chocolade voorzichtjes in de microgolf (ik doe dit op ontdooistand en roer om de halve minuut even om). Roer hem goed door en laat hem een beetje afkoelen. Meng met de klopper de philadelphia, de plattekaas, de suiker, het puddingpoeder, de eieren en de zure room. Klop goed tot alles mooi gemengd is. Los het cacaopoeder op in het warme water en mix deze er ook door. Ten slotte mag nu ook de gesmolten en ietwat afgekoelde chocolade erdoor gemengd worden.
ccc
Dit is een van de redenen waarom ik zo graag met chocolade werk: die prachtige 'swirls' van bruin in het witte mengsel wanneer je die massa aan het doorroeren bent. Maar de voornaamste reden is natuurlijk de heerlijke chocoladesmaak ;-)
ccc
De vulling lijkt nu zeer vloeibaar, maar dat hoort zo, geen paniek! Wat nu volgt, klinkt ingewikkeld maar is doodsimpel: we bakken onze taart au bain marie. Verwarm de oven alvast voor op 180°C. Haal de bakvorm uit de koelkast en giet al de vulling bovenop de koekjesbodem. Neem een braadslede waar de bakvorm in kan, of zoals ik deed, gewoon een bakvorm van een iets grotere diameter. Giet nu heet water in de buitenste bakvorm, tot het ongeveer halfweg de binnenste bakvorm staat. Plaats dit geheel nu volledig in de oven. Wie te weinig bakvormen heeft, mag altijd proberen om het zonder bain marie te doen, laat mij eens weten of dit ook lukt?

De taart moet ongeveer 3 kwartier Ć  een uur bakken, bij mij had hij 50 minuten nodig. De taart is klaar als hij stevig is aan de randen maar nog een beetje 'lillend' in het midden.

Als hij klaar is, laat je de taart volledig afkoelen (kamertemperatuur + frigo) alvorens te ontvormen. En dan ... aanvallen!!

1 opmerking:

  1. Woehoew! KleintjeKookt is weer actief! ('t Zijn exaams, zeker? ;-))

    BeantwoordenVerwijderen