zaterdag 12 juni 2010

Pastaslaatje met scampi's en nog veel meer


Nodig voor 2 personen (hoofdgerecht)
400 gr orechiette (kleine pastaschelpjes)
12-tal scampi's (al dan niet diepvries)
100 gram garnaaltjes
1 teentje look
1 tomaat
1 gele paprika
1 kiwi
100 gram rauwe of gerookte ham (vervangbaar door gerookte zalm)
1/2 komkommer
evt. een restje sla, in kleine stukjes gescheurd (moet er geen nieuwe voor kopen)
handjevol pitloze blauwe druiven
4 Ć  5 eetlepels groene/rode pesto of tapenade
likje olijfolie
klontje boter om te bakken
ccc
Eerst en vooral breng je een pot water aan de kook en kook je de pasta zoals aangegeven staat op de verpakking. Wanneer de pasta klaar is, giet je ze af en spoel je ze een minuutje lang met koud water. Roer er vervolgens voorzichtjes een likje olijfolie door, om het kleven te vermijden. Begin ook ruim op voorhand met het zwaarste klusje: de scampi's kuisen. Dit gaat het best als je ze wel al een beetje ontdooid hebt in de microgolf (als je diepvriesgarnalen koopt) maar ze nog niet gaar zijn (als je ze te lang in microgolf steekt, heb je dat probleem dus wel). Verwijder de volledige schelp rondom de scampi, inclusief staartje. Maak vervolgens met een scherp mes een inkeping in de rug van het beestje, langs de zwarte ader die je ziet lopen. Trek die zwarte ader er volledig uit, dit is het darmkanaal van de scampi. Als je scampi te lang in de microgolf gezeten heeft, is het darmkanaal helemaal in brokjes, in dat geval spoel ik het gewoon weg onder de kraan ipv met mijn mesje te blijven peuteren.
ccc
Laat de boter smelten in de pan, voeg het gesnipperd teentje look toe en een minuutje later ook de scampi's en bak ze mooi gaar in de lookboter. Als je dat wilt, kun je ook de garnaaltjes eventjes meewarmen, maar je kunt ze ook rauw toevoegen.
De tomaat, komkommer, druifjes, sla en kiwi spoel je, droog je af en snij je allemaal in kleine stukjes. De gele paprika kun je ook gewoon rauw toevoegen in kleine stukjes, maar ik vind het veel lekkerder om hem eerst te roosteren: Verwarm je oven voor op 210°C en leg wat bakpapier of aluminiumfolie op de bakplaat. Snijd de paprika in de lengte doormidden en haal de zaadjes en zaadlijsten eruit. Leg de paprikahelften met het snijvlak naar onderen op de bakplaat en laat ze minstens een kwartier in de oven. Op den duur zal het vel zwartblakeren en blazen vertonen. Dan pas mag je ze uithalen, het vel hoort dus zwart te zijn! Neem de hete paprika's uit de oven en doe ze onmiddellijk in een plastieken zakje of een diepvrieszakje, dat je mooi dichtdoet. Laat de paprika's hierin 10 minuutjes of langer afkoelen. Door de damp in het zakje, zullen de paprika's hun eigen vel losweken. Op die manier kun je vervolgens zeer gemakkelijk het velletje gewoon lostrekken van de paprika's. Het vruchtvlees is nu gaar en dus zachter en zoeter van smaak. Het vruchtvlees heeft hier en daar wel een bruine plek, maar mag niet zelf zwart zijn!
ccc
Snij ook de rauwe ham of gerookte zalm in stukjes.
Stel vervolgens de salade samen door alle ingrediƫnten in een slakom te doen en er ten slotte de pesto of tapenade voorzichtjes door te roeren. Ook zonder pesto of tapenade is dit een lekker slaatje, maar de pesto geeft het wel wat extra smaak.
ccc
Heerlijk op een zomerse dag en ideaal om mee te nemen op een picknick!

2 opmerkingen:

  1. "Heerlijk op een zomerse dag en ideaal om mee te nemen op een picknick!"

    Hoor ik daar een subtiele hint naar volgende week @ Leuven? ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. nee hoor, een picknick kan overal en altijd (zolang het zonnetje maar schijnt!)

    BeantwoordenVerwijderen