maandag 31 mei 2010

Zalig zachte rabarbercake


Om het begin van de zomer in te luiden,
hier een Zalig Zacht en Zoet rabarberreceptje.

De cake is heerlijk luchtig en zoet en past perfect bij de frisse smaak van de rabarber!
Het is eigenlijk een plaatcake, wat dus inhoudt dat hij een grote, rechthoekige vorm heeft.

Mensen met een klein oventje hebben geluk, zij kunnen gewoon de bakplaat van hun oven als 'bakvorm' gebruiken, in dat geval vetten ze deze bakplaat goed in én leggen bakpapier op de bodem en randen ervan. Mensen met een grote inbouwoven hebben ietsje te grote bakplaten voor deze cake. Zij kunnen ofwel een grote, rechthoekige bakvorm van ongeveer 20 x 30 cm nemen, ofwel zelf eentje knutselen zoals ik gedaan heb (bespaart in afwas!).

Je snijdt een stuk bakpapier af van ongeveer 40 cm lang. Langs alle vier de zijden van dit stuk papier plooi je tweemaal een randje van ongeveer 3 cm breed op. Dus krijg je dubbeldikke randjes van ongeveer 3 cm breed, waarvan je de hoeken mooi vastmaakt met paperclips. De volgende keer dat ik dit doe, trek ik er wél een foto van en zet ik die online.
En dan nu... het recept!
vvvv
Ingrediënten:
200 gr (room)boter
50 ml karnemelk (ongezoet!)
225 gr kristalsuiker
200 gr zelfrijzende bloem of bloem + bakpoeder
1 zakje vanillesuiker
400 gr rabarber
3 eieren
beetje poedersuiker, om te bestuiven achteraf
vvv
Mix (met de kloppers van een mixer als je die hebt) de boter (op kamertemperatuur *) met 200 gram van de suiker, de vanillesuiker en een flinke snuf zout tot je een homogeen, zacht en schuimig, crèmig mengsel hebt. Klop er de eieren één voor één doorheen: voeg het volgende ei pas toe als het vorige helemaal opgenomen is.
Voeg de karnemelk toe en meng goed. Zeef de bloem (en bakpoeder) als je daar het geduld voor kunt opbrengen en voeg dit toe aan het beslag. Meng dit luchtig, vrij vertaald wil dit dus zeggen dat je geen 3 minuten moet blijven roeren tot elk klein klontertje verdwenen is, maar gewoon zorgen dat alles mooi gemengd is.
Giet het deeg in je ingevette bakvorm, bakplaat of zelfgefabriceerde vorm.
Maak de rabarber schoon: snijd de uiteinden af en was en droog de stengels zorgvuldig. Snijd stukken rabarber die net lang genoeg zijn om in de lengte in je cake te passen. Verdeel de stukken rabarber nu mooi over je deeg en duw ze een beetje in het deeg. Zelf heb ik de rabarber behoorlijk diep erin geduwd, zodat de rabarber niet zichtbaar was van bovenaf, maar het is ook mooi om ze wel zichtbaar te laten en dus minder diep te duwen.
Bak de cake in een voorverwarmde oven van 160 graden gedurende 50 à 55 minuten. Bij mij was hij na 50 minuten al mooi klaar. Je checkt na een halfuurtje best eens of de bovenkant al mooi bruin is. Bij mij was dit het geval: na 30 minuten was de cake al mooi goudbruin zoals ik hem wou hebben, maar hij moest er nog 20 minuten inblijven om te garen, dus zou hij donkerbruin worden. Als dat ook bij jou het geval is, leg dan een stuk aluminiumfolie op de bovenkant. Zo wordt de cake niet bruiner, maar gaart hij binnenin wel mooi verder.
Als je de cake in een zelfgemaakte papieren vorm gemaakt hebt, transporteer deze dan na het bakken (dus cake + papieren vorm) naar een rooster om af te koelen. Als je ze in een ander soort vorm gemaakt hebt, laat dan volledig afkoelen in de vorm (maar wel uit de oven). Bestuif ten slotte met poedersuiker voor een professioneel effect. En dan ... uitdelen maar! Succes gegarandeerd.
cccc
* Boter op kamertemperatuur: als je hier geen tijd of zin in hebt, leg je je boter gewoon een 5-tal seconden op volle kracht in de microgolf. Je merkt zelf hoeveel seconden je nodig hebt, maar begin altijd met een weinig seconden: het is niet de bedoeling om de boter te smelten, enkel wat zachter maken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten