maandag 31 mei 2010

Elk-moment-van-de-dag-gebak



Dit gebak is zowel passend als ontbijt, als tien- of vieruurtje, als dessert of als late avondsnack.
De 'officiële' naam is Amandel-bramenkoek.

Je snijdt het in vierkantjes van twee happen groot en deelt ze vooral uit aan zoveel mogelijk mensen! Met deze hoeveelheden heb je genoeg om een 8-tal personen van enkele stukken te voorzien.

Ingrediënten:
225 gr boter (ongezouten, op kamertemperatuur)
165 gr fijne suiker
2 tl vanille-aroma
200 gr amandelschaafsel
40 ml melk
225 gr zelfrijzende bloem
40 gr maïzena
150 gr braambessen- of viervruchtenconfituur
100 gr (diepvries)braambessen of gemengde bessen

Als je met diepvriesfruit werkt, haal je dit best nu al uit de diepvries zodat het wat kan ontdooien, dit mag natuurlijk ook in de microgolfoven op ontdooistand.
Verwarm 60 gram van de boter, 55 gram van de suiker, 1 tl vanille-aroma, het amandelschaafsel en de melk in een steelpan of pot op een zacht vuurtje tot de boter gesmolten is. Neem van het vuur en laat afkoelen.

Maak nu het deeg: doe de rest van de boter (165 gr), suiker (110 gr) en vanille in een deegkom en klop dit met de kloppers van je mixer tot je een licht en crèmig mengsel hebt. Zeef de bloem met de maïzena en voeg dit in twee keren toe terwijl je blijft kloppen op lage snelheid, tot alles net gemengd is (op het eind krijgt de mixer het wat moeilijk want het is een vaste massa).
Het deeg ziet er nu brokkelig uit, maar dat is de bedoeling. Vet een bakvorm van ongeveer 20 x 25 cm in, of gebruik de bakplaat van je oven, als je een klein oventje hebt. Verwarm je oven voor op 180°C. Doe al het deeg in de bakvorm en druk het er mooi verspreid in met je vingers. Bak de deegbodem 15 à 20 minuutjes, afhankelijk van de grootte van je bakvorm. Het deeg moet mooi lichtjes bruin kleuren. Laat dit een 10-tal minuten afkoelen maar laat de oven aanliggen.
Meng intussen de confituur met de (diepvries)vruchten en prak het fruit lichtjes door de confituur: er mogen nog brokjes inzitten, maar geen hele bramen. Verdeel dit over de deegbodem en strijk mooi uit. Vervolgens probeer je ook het amandelmengsel gelijkmatig hierover te verdelen, ga voorzichtig tewerk zodat de drie lagen nog mooi te onderscheiden zijn. Bak het geheel ten slotte nog eens 20 minuten, tot de amandelschilfers mooi lichtbruin geroosterd zijn.
Laat afkoelen op een rooster en snijd in vierkantjes.
Een aanrader!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten